Eläinsuojelu

Epäiltäessä eläimen huonoa kohtelua tai laiminlyöntiä, ilmoituksen voi tehdä allaoleville viranomaisille tai vapaaehtoisille, jotka hoitavat eläinsuojelutapauksia Pirkanmaan alueella. Luonnonvaraisesta eläimestä voi ilmoittaa niihin erikoistuneelle SEY:n neuvojalle, joka ohjaa tarvittaessa eteenpäin. Loukkaantuneen luonnonvaraisen pieneläimen voi myös toimittaa kaupungin päivystävälle eläinlääkärille (katso tiedot tämän sivun lopusta). 


Mikä on eläinsuojeluyhdistyksen tehtävä?

Eläinsuojeluyhdistys ei voi tehdä huostaanotto-/haltuunottopäätöksiä, vaan ne tekee aina eläinsuojeluviranomainen. Eläinsuojeluyhdistys voi kuitenkin avustaa viranomaista ja esimerkiksi majoittaa eläimet hoiviinsa, mikäli eläinsuojeluviranomainen näin päättää.

Yhdistyksillä on myös iso rooli tiedottamisessa ja asenteiden muokkaamisessa, ja usein varsinkin isommat yhdistykset järjestävät esimerkiksi leikkautuskampanjoita kissoille saadakseen kissojen asemaa Suomessa parannettua. SEY eli Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto (nykyään nimellä Suomen eläinsuojelu) tiedottaa eläinsuojelusta ja sivistää myös eläintenpidosta. Osa paikallisista eläinsuojeluyhdistyksistä ovat SEY:n alaisia yhdistyksiä, osa on taas itsenäisiä. Pirkanmaan Eläinsuojeluyhdistys, PESU ry on SEY:n alainen yhdistys.

Miksi eläinsuojelu ei tee mitään?

Koska suurin osa eläinsuojelusta Suomessa tehdään vapaaehtoisvoimin, joudumme toimimaan yksityisinä ihmisinä ja yhdistyksinä Suomen lain puitteissa. Yhdistykset, kuten eivät myöskään yksittäiset ihmiset voi hakea lemmikkejä tai muita eläimiä ihmiseltä pois - se olisi varkaus. Vain, mikäli omistaja haluaa vapaaehtoisesti luopua eläimestä tai eläinsuojeluviranomaisella, kuten poliisilla tai valvontaeläinlääkärillä, on tarpeeksi painavat syyt haltuunottoon, eläin saadaan haettua pois kyseiseltä henkilöltä.

Eläinsuojeluilmoituksilla ja viranomaisen aktiivisuudella on iso rooli eläinten hyvinvoinnissa. Pysyvän haltuunottopäätöksen tekeminen vaatii raskaat perusteet omistajaa vastaan ja selkeän näytön, ettei hän kykene tai halua huolehtia omistamistaan eläimistä.


Eläinlääkäripäivystys

Tampere, Orivesi, Juupajoki, Kangasala, Pälkäne, Valkeakoski, Akaa ja Urjala
Arkisin klo 15–08, viikonloppuisin ja arkipyhisin
Suur/hyötyeläinpäivystys puh. 03 565 44700
Pieneläinpäivystys puh. 03 565 44777
(Puhelun hinta ppm)

Vastaanottovaihtoehdot arkisin klo 15-22:

  • Evidensia Nekala, Kuokkamaantie 4, 33800 Tampere
  • Evidensia Toijala, Hämeentie 64, 37800 Toijala
  • Evidensia Hattulan Eläinsairaala, Päivärinne 1, 13880 Hattula

Arkisin klo 22–08, viikonloppuisin ja arkipyhisin

  • Evidensia Hattulan Eläinsairaala, Päivärinne 1, 13880 Hattula
Lue lisää: http://www.tampere.fi/liikuntajavapaaaika/elaimet/elainlaakaripalvelut.html