Ruokaa luonnosta kanille ja jyrsijälle


Tämän vuoden eläintenviikon teemaeläinten kunniaksi on paikallaan muistaa kaneja ja jyrsijöitä omalla artikkelilla. Koska oikea ja monipuolinen ruokinta on tärkeä osa kanien ja jyrsijöiden elämää, on hyvä käydä läpi luonnossa kasvavia tai itse kasvatettavia kasveja, joita voi tarjota omalle lemmikille. Tuoreruoka on kuitenkin vain yksi lisä kanin ja jyrsijän ruokavalioon, eikä niiden pääruokaa tai muuta niiden tarvitsemaa ravintoa tule unohtaa.

Luonnosta ruuan kerääminen tai sen kasvattaminen itse on halpa vaihtoehto kaupassa myytäville erilaisille kanien ja jyrsijöiden herkkupaloille. Kesällä toreilla myydään paljon porkkanoita, mutta kanin tai jyrsijän omistaja on kiinnostunut porkkanoiden lisäksi myös porkkanoiden naateista. Usein torimyyjät antavat pussillisen naatteja ihan ilmaiseksi, kun niitä menee lemmikilleen pyytämään. Muutenhan naatit menisivät roskiin.

Metsässä kävellessä kannattaa pitää silmät auki, sillä sieltäkin löytyy monenmoista ravinnoksi kelpaavaa. Sekä kanille että esimerkiksi hamsterille käy nakerreltavaksi mustikan ja puolukan varvut. Varpuja kannattaa kerätä ennen kuin marjoja on ilmestynyt. Luonnollista ravintoa pikkulemmikille tarjoavat myös erilaiset marjat. Esimerkiksi vadelmaa voi antaa hamsterille, hiirelle, rotalle ja gerbiilille, kun taas vadelman lehtiä syövät mielellään ainakin kani ja marsu.

Omalta kotipihalta tai sen läheisyydestä saattaa löytyä herkullisia ja meheviä voikukan lehtiä, jotka ovatkin yleinen kanien ja erilaisten jyrsijöiden herkku. Myös voikukan kukinnot kelpaavat makupalaksi ja niitä voi vaikkapa kuivattaa talvea varten varastoon. Valkoapila on toinen yleinen kasvi, jota voi antaa sekä kaneille että esimerkiksi hamstereille. Ruuaksi käy koko kasvi. On kuitenkin muistettava, että kaneille ei saa antaa puna-apilaa, kun taas hamstereille sekin käy. Makealta maistuva hiirenvirna tuntuu tekevän myös kauppansa, joten sitäkin kannattaa kerätä talteen. Piharatamo, tai toiselta nimeltään rautalehti, on mainio lisä ainakin kanien, hamstereiden ja marsujen ruokavalioon. Pihatähtimö eli vesiheinä käy näiden edellä mainittujen lemmikkien lisäksi myös gerbiileille.

Yrttien kasvatus kotona kannattaa aina, sillä kaneille ja marsuille voi tarjota erilaisia makuelämyksiä yrttien avulla. Yrteistä parhaiten maistuvat yleensä voimakkaasti tuoksuvat kasvit, kuten tilli ja salvia. Jos yrttejä ei vielä kotona kasva, niitä saa kätevästi istutettua kaupassa hevi-osastolla myytävien ruukkujen avulla.

Jos omalta tai tuttavan takapihalta löytyy omenapuu, omenoiden lisäksi kani tai jyrsijä syö mielellään puun oksia sekä lehtiä. Kaikenlaiset oksat tarjoavat lemmikille paitsi syötävää ja nakerreltavaa, myös luonnonmukaisen virikkeen. Oksien yli on mukava loikkia tai kiipeillä ja niiden alle on kiva piiloutua. Ne, joilla ei omenapuita ole, voivat kerätä luonnosta esimerkiksi koivun, pajun, pihlajan tai haavan oksia lehtineen. Kokeilemalla eri puiden oksia, löydät lemmikkisi mieltymykset ja osaat tarjota parhaimmalta maistuvia nakerreltavia. Toiselle lemmikille suurinta herkkua on omenapuu, kun taas joku toinen syö mieluiten haapaa.

Hyvä muistaa: Luonnosta kerätyn ravinnon pitää olla lemmikille annettaessa puhdasta ja huoneenlämpöistä. Likaista tai suoraan jääkapista otettua ruokaa ei saa antaa. Ilman- ja muiden saasteiden takia ravintoa ei pidä kerätä autoteiden läheltä. Mahdollisuuksien mukaan lemmikki on hyvä madottaa (lähinnä kani ja marsu), jotta ruuasta ei tule ylimääräisiä ystäviä. Jotta vältytään ikäviltä vatsavaivoilta, anna tuoreruokaa ensin varovasti ja lisää määrää vähitellen. Älä kerää kasveja, joita et tunne.


Lähdekirjallisuutta:
Lassila, Pilvi (2001). Eksoottisten lemmikkieläinten terveyden- ja sairaudenhoito. Helsinki: Helsingin yliopisto.
Picken, Päivi & Anthony (2009). Luonnonkasveja kanille. http://www.lurppa.net/kani/lkasveja.htm