Eläinsuojelu

Jos epäilet eläimen huonoa kohtelua tai laiminlyöntiä, voit tehdä ilmoituksen alla mainituille viranomaisille tai vapaaehtoisille, jotka hoitavat eläinsuojelutapauksia Pirkanmaan alueella. Luonnonvaraisista eläimistä voi ilmoittaa niihin erikoistuneelle SEYn neuvojalle, joka ohjaa ilmoituksen tarvittaessa eteenpäin. Loukkaantuneen luonnonvaraisen pieneläimen voi myös toimittaa kaupungin päivystävälle eläinlääkärille (katso tiedot tämän sivun lopusta). 


Mikä on eläinsuojeluyhdistyksen tehtävä?

Eläinsuojeluyhdistys ei voi tehdä huostaanotto-/haltuunottopäätöksiä, vaan ne tekee aina eläinsuojeluviranomainen. Eläinsuojeluyhdistys voi kuitenkin avustaa viranomaista ja esimerkiksi majoittaa eläimet hoiviinsa, mikäli eläinsuojeluviranomainen näin päättää.

Yhdistyksillä on myös iso rooli tiedottamisessa ja asenteiden muokkaamisessa, ja usein varsinkin isommat yhdistykset järjestävät esimerkiksi leikkautuskampanjoita kissoille saadakseen kissojen asemaa Suomessa parannettua. SEY eli Suomen eläinsuojelu ry tiedottaa eläinsuojelusta ja sivistää myös eläintenpidosta. Osa paikallisista eläinsuojeluyhdistyksistä on SEYn alaisia yhdistyksiä, osa on taas itsenäisiä. Pirkanmaan Eeäinsuojeluyhdistys, PESU ry on SEYn alainen yhdistys.

Miksi eläinsuojelu ei tee mitään?

Koska suurin osa eläinsuojelusta Suomessa tehdään vapaaehtoisvoimin, joudumme toimimaan yksityisinä ihmisinä ja yhdistyksinä Suomen lain puitteissa. Yhdistykset, kuten myöskään yksittäiset ihmiset, eivät voi ottaa haltuunsa muiden ihmisten lemmikkejä tai muita eläimiä. Vain niissä tapauksissa, kun omistaja haluaa vapaaehtoisesti luopua eläimestä tai kun eläinsuojeluviranomaisella, kuten poliisilla tai valvontaeläinlääkärillä, on tarpeeksi painavat syyt haltuunottoon, eläin saadaan haettua pois kyseiseltä henkilöltä.

Eläinsuojeluilmoituksilla ja viranomaisen aktiivisuudella on iso rooli eläinten hyvinvoinnissa. Pysyvän haltuunottopäätöksen tekeminen vaatii raskaat perusteet omistajaa vastaan ja selkeän näytön, ettei hän kykene tai halua huolehtia omistamistaan eläimistä.


Eläinlääkäripäivystys

Ajantasaiset aukiolo- ja yhteystiedot kannattaa varmistaa suoraan eläinlääkäriasemilta.

Tampere, Orivesi, Juupajoki, Kangasala, Pälkäne, Valkeakoski, Akaa ja Urjala
Arkisin klo 15–08, viikonloppuisin ja arkipyhisin

  • Suur-/hyötyeläinpäivystys puh. 03 565 44700
  • Pieneläinpäivystys puh. 03 565 44777

Pirteva: Hämeenkyrö, Lempäälä, Nokia, Pirkkala, Vesilahti ja Ylöjärvi 
Arkisin klo 15–08, viikonloppuisin ja pyhäpäivisin:

  • Lemmikkieläinpäivystys: puh. 060 030 4010
  • Tuotanto- ja suureläinpäivystys: puh. 0600 304 020

Päivystys ma-su ympäri vuorokauden:

  • Evidensia eläinsairaala Veter, Peltokatu 16, 33100 Tampere 

Viikonloppupäivystys (pe 18.00 - su 21.00)

  • Eläinlääkäriasema Status, Pyynikintori 8, 33230 Tampere

Lisätietoa eläinlääkäripalveluista ja -päivystyksestä Tampereen kaupungin sivuilla