Iäkkään pariskunnan tontilla eli kymmeniä kissoja, joiden perään kukaan ei jaksanut katsoa. Tyypillinen asetelma, jonka moni eläinsuojeluaktiivi on kohdannut. PESUn vapaaehtoiset muistelevat tapausta, jota hoidettiin hartiavoimin eräässä pikkukunnassa viime talven ja kevään aikana.

− Tammikuussa 2021 meitä oli muutama aktiivi yhdessä kohteessa Pirkanmaalla loukuttamassa kissoja, kun saimme tiedon lähistöllä olevasta toisesta paikasta, jossa apuamme luultavasti tarvittaisiin. Silloin emme tienneet, paljonko kissoja lopulta olisi, muistelee PESUn vapaaehtoinen Riitta Salminen

Pesulaiset ilmoittivat asiasta valvontaeläinlääkärille, joka suuntasi aluksi uuteen kohteeseen. Helmikuun alussa PESUn vapaaehtoisporukka liittyi paikan päälle valvontaeläinlääkärin avuksi. Pienen maantien varressa häämötti vanha maalaistalo ulkorakennuksineen. Siellä asui iäkäs pariskunta. Pariskunnalla ei juuri ollut lähipiiriä tai tuttuja, jotka tietäisivät tilanteesta. Lähistön asukkaat olivat kuitenkin reagoineet kissojen lisääntyneeseen määrään. Pariskunnan talossa ja tiluksilla oleili kissoja, jotka olivat pitkälti oman onnensa nojassa. 

− Elettiin kylmiä talvikuukausia ja oli kovia pakkasia, joten olosuhteet olivat aika haastavat. Tontilla oli paljon piharakennuksia, joissa kuljeskeli kissoja pitkin poikin, kuvailee vapaaehtoinen Saara Salmi alkuasetelmaa.

Valvontaeläinlääkäri teki pariskunnan kanssa sopimuksen: yhdistyksen vapaaehtoiset ottaisivat kissat talteen, niiden terveystilanne kartoitettaisiin ja hoidettaisiin kuntoon, ja ne lähtisivät etsimään uusia koteja. Pariskunnan kanssa oli sovittu, että he saisivat pitää viisi kissaa, jotka steriloitaisiin ennen luovutusta takaisin. 

− Tilanne oli herkkä ja tarvittiin paljon neuvottelutaitoja. Pariskunta itse ei alkuun nähnyt ongelmaa, vaikka heillä selkeästi ei ollut edellytyksiä huolehtia kissoista. Vaati paljon keskustelua, pehmittämistä ja luottamuksen rakentamista, että kissoja todella päästiin auttamaan. Pariskunta sai loppujen lopuksi pitää kaksi kissaa, Riitta kertoo.

Loukutus vaatii pitkää pinnaa

Ensimmäinen vierailu talolla on jäänyt pesulaisille elävästi mieleen: vapaaehtoiset eivät saaneet ensimmäisellä kerralla mennä taloon sisälle, mutta Riitta kurkkasi verannan ikkunasta sisään ja näki 15 kissan pyramidin. Kissat lämmittivät toisiaan kylmässä. Siitä alkoi loukutusurakka, joka kesti suunnilleen helmikuun alkupuolelta pääsiäiseen eli huhtikuun alkuun. Tiluksilla ahersi muutaman vapaaehtoisen ydinporukka. Näin mukana oli aina joku, jonka pariskunta tunsi.

Kissojen loukuttaminen on työlästä. Alkuun kissoja voidaan saada loukkuun tehokkaasti, mutta vähitellen ne oppivat varomaan, ja viimeisiksi jää kaikkein arimmat yksilöt. Näin kävi tässäkin tapauksessa.

− Loukuttamisen parissa vietimme pitkiä iltoja ja pitkiä päiviä, öitäkin. Yleensä me loukuttajat ajelimme ympäriinsä, istuimme autossa ja kyttäsimme loukkuja. Kyllä se kysyy hermoja! Välillä siirsimme kissat kuljetuskoppaan pakettiautossa, välillä jouduimme hoitamaan sen henkilöautossa, kertoo Riitta. 

− Riistakameroiden avulla saatoimme seurata loukutusten etenemistä, mutta jatkuvasti oli kuitenkin oltava lähistöllä ja valmiina tulemaan paikan päälle, muistelee Saara.

Kovaa hommaa, mutta myös palkitsevaa: yhteensä tästä populaatiosta saatiin kiinni ja autettavaksi 36 kissaa. Riitalle on jäänyt mieleen, kun eräs naaraskissa synnytti melkein heti päästyään loukutuksen jälkeen tilapäiskotiin. Kun kissaa oltiin viemässä eläinlääkäriin, vapaaehtoiset löysivät tilapäiskodin saunasta vastasyntyneen pennun,  jota yksi siellä olleista kissoista meni imettämään.

− Pennun kanssa lähdettiin nopeasti eläinlääkäriin. Voi sanoa, että tämä tiineenä ollut kissa pääsi kreivin aikaan tilapäiskodin lämpöön, Riitta kertoo.

Vähitellen uusiin koteihin

Vanhan pariskunnan pihalta, ulkorakennuksista ja talosta haltuun otetut kissat saivat uuden mahdollisuuden. Kissoilla oli onneksi hyvät edellytykset jatkaa eläinlääkärikäynnin, hoidon ja huolenpidon myötä eloaan vapaaehtoisten ja sittemmin uusien omistajien hoivissa. 

− Osa kissoista oli verrattain hyväkuntoisia. Useimmilla naarailla tosin oli kohtutulehdus tai alkava kohtutulehdus, joten apu tuli oikeaan aikaan, Saara kertoo.

Muutakin hoidettavaa riitti. Yhdellä kissalla oli paha diabetes, yksi oli täysin sokea, sekä pennuilla että aikuisilla oli silmäongelmia. Oli paleltumia ja hammasvaivoja. Varsin yleisiä vaivoja pitkään ulkona, omissa oloissaan eläneille eläimille. Moni kissoista ehtiä kärsiä vaivoista ja kivuista vuositolkulla, sillä valitettavasti talon pariskunta ei kyennyt tilannetta näkemään. Heillä ei ollut tarpeeksi tietoa eläinten pidosta. Kissoja oli vaan aina ollut, ja vuosien varrella joukko oli kasvanut kasvamistaan. Pariskunta sai neuvontaa ja ohjausta kissojen hoitoon jatkoa ajatellen, kun he saivat kaksi kissaansa takaisin.

Syyskuun 2021 lopussa populaation kissoista lähes puolet on ehtinyt saanut uuden kodin PESUn kautta. Osa etsii omaa kotia PESUn nettisivuilla, ja osa majailee vielä tilapäiskodeissa. 

Melko tavanomainen populaatiotapaus

Saara on hoitanut paljon kissapopulaatioita Pirkanmaalla, ja tälläkin hetkellä hänellä on meneillään kiireinen syksy niiden parissa. Riitta on ollut monissa loukutuksissa, mutta tässä jutussa kuvattu tapaus oli hänelle ensimmäinen populaatioloukutus pitkään aikaan. Vuoden 2021 kuluessa hänenkin kalenteriinsa on kertynyt lisää populaatioiden loukutuksia. 

Tässä kuvattua populaatiota voisi luonnehtia vaikeusasteeltaan keskiverroksi: kissoja oli melko paljon mutta ei mahdotonta määrää. Olosuhteet eivät olleet pahimmat mahdolliset. Vertailun vuoksi Pirkanmaalla vapaaehtoiset hoitivat melko hiljattain toista tapausta, jossa pienessä kerrostaloasunnossa oli kissoja tuplamäärä.

Kissapopulaatiot syntyvät, kun joukko kissoja lisääntyy keskenään hallitsemattomasti. Usein populaatio saa alkunsa leikkaamattomista, vapaasti kulkevista lemmikkikissoista. Kissa voi saada pentuja jopa kolmesti vuodessa, joten kissojen määrä kasvaa nopeasti. Suomessa on satoja kissapopulaatioita, joiden koot vaihtelevat - joskus kissoja on 10, joskus jopa sata. 

Pirkanmaalla on tälläkin hetkellä useita populaatioita, joita eläinsuojeluviranomaiset ja vapaaehtoiset pyrkivät yhteistyössä auttamaan. Vapaaehtoisten kannalta populaatiokissojen auttaminen etenee usein tuskaisen hitaasti. Eläinsuojeluilmoituksen tekemisen jälkeen voi kulua kauan ennen kuin eläinsuojeluyhdistys pääsee ottamaan kissoja talteen. Saara toivoo, että muuallekin Suomeen saisi samantyyppistä viranomaisyhteistyötä kuin Helsingissä. Helsingin poliisilaitoksella toimii eläinsuojeluun erikoistunut ryhmä, joka voi alusta alkaen avustaa valvontaeläinlääkäreitä työssään. Eläimet saavat nopeammin apua, kun prosessit ovat yksinkertaisempia.

 

Teksti: Sonja Tanttari
Kuvat: Riitta Salminen

Olisinpa kissa! Jonkun lemmikkinä olisi niin ihana olla, maata sohvalla yöt ja saalistaa hiiriä heinikossa! Ei huolen häivää.

Vai miten se onkaan?

Neljä kissaa

Ulkona nyt kulkeva hyväkuntoisen näköinen kissa voi vasta näyttää syksyllä näyttää todellisen karvansa: takkuturkin alta töröttävät kylki- ja lonkkaluut, koska kissa ei löydä luonnosta enää ravintoa tai pysty saalistamaan, ja omistaja on muuttanut pois pihapiiristä. 

Mökille parin viikon päästä ilmestyvä kissa pentuineen on ihanaa katseltavaa pihapiirissä, mutta miten käy, kun syksy koittaa? Kuka huolehtii sen, että seuraava emon pentue ei synny luontoon – tai synny ollenkaan? Villikissa mökkiterassilla ei olekaan oikeasti luontoon kuuluva villikissa, vaan jonkun heitteillejättämä kissa, joka lisääntyy hallitsemattomasti.

Tai se sisäkissa, joka pissailee huti – se ilmaisee kipuaan. Pissaisit sinäkin sänkyyn, jos olet vuosia sairastanut virtsatietulehdusta.

Kissoja on tänä keväänä tullut mitä surullisimmista olosuhteista. Kaikkia niitä on yhdistänyt kuitenkin se, että niillä on ollut omistaja. Omistaja, jonka olisi pitänyt välittää ja hoitaa leikkautukset, ruokinta, madotukset ja eläinlääkärikäynnit. 

Osan suut ovat olleet luokattoman huonossa kunnossa. Se, että on vuosia joutunut kestämään suussa olevaa järkyttävää kipua, on kamala ajatella. Ja kyllä se kissa siitä huolimatta syö, koska sillä ei ole vaihtoehtoja. 

Miksi kukaan tahtoisi olla lemmikkikissa? Haluaisitko itse elää tätä elämää?

Me olemme ottaneet nämä eläimet lemmikeiksi. Vastuu on siis meidän. 

Kun otat, välitä.

PIRPANA 5.–9.9.2019

Pirpana, pienin pesulaisista, nukkui pois siskonsa seuraksi. Hän syntyi etuajassa pienelle, liian nuorelle emolleen. Sisko nukahti ikiuneen jo pian syntymän jälkeen. Kaksi pennuista vielä porskuttavat, ja niiden tilanne on onneksi tasainen.

Pirpanan eteen tehtiin kaikki, mitä pienen kissan eteen voidaan tehdä. Viimeisen henkäyksen hän kuitenkin veti eilen hoitajansa sylissä, lämpimässä ja masu täynnä maitoa. Kiitos siitä, mitä annoit meille. Olemme pahoillamme, ettemme voineet auttaa sinua enempää. Hyvää matkaa sateenkaarisillalle.Vain leikkautus on vastaus näiden kohtaloiden ehkäisyyn. Huolehdithan siis oman kissasi leikkautuksesta ja rokotuksesta!

Sinäkin voit auttaa ja vaikuttaa siihen, että Pirpanan kohtalo ei toistuisi. Lähde meille tilapäiskodiksi, auta meitä eläinlääkärikustannuksissa tai valista ihmisiä kissojen leikkautuksesta ehkäistäksesi epätoivottuja pentuja. Yhdessä me voimme nostaa kissan arvon pohjamudista, se vaatii vain tahdonvoimaa!

Lähde tilapäiskodiksi 

Lahjoita: Danske Bank FI37 8000 1170 9224 06 (viite 1274 – Maalaiskissakeräys)
Rahankeräyslupa: 5680/6/2016, voimassa 01.04.2016-31.03.2021 Sisä-Suomen poliisilaitoksen toimialueella

Lahjoita Facebook-keräykseen Lahjoita ruokaa tai tarvikkeita (mm. pentumärkäruokaa tarvitaan!): Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Liity kannatusjäseneksi tai auta PESUa yrityksesi kautta. Ota yhteyttä: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Auta meitä syksyn kissaruuhkassa! 

"Tulin vaan kertomaan, että musta tulee vielä tosi iso ja huikea kissatyttö!" kertoo tämä pienokainen, joka tuli Kiikoisten löytöeläinpalvelun kautta PESUlle jatkohoitoon. Kuten kuvasta näkyy, hoidon tarve oli varsin akuutti – vaikka kyseessä on "vain" flunssa, pienellä pennulla se voi olla jopa hengenvaarallinen.

Tämän tytön paino on kuitenkin lähtenyt kasvamaan ja pikku hiljaa tilanne on tasaantunut. Nyt tirppa painaa jo 590 grammaa ja aikoo vielä kasvaa isoksi, terveeksi kissaksi! Hänen tulevaisuutensa näyttää hyvältä.

Antibiootit, silmätipat ja maidonkorvike energiapitoisen penturuoan ja vapaaehtoisten hellän hoivan kanssa ovat auttaneet tämän pennun elämän syrjään kiinni. Tämän pennun kunto kuitenkin pistää miettimään: monenko pennun tarina tänäkin syksynä päättyy luontoon vastaavassa tilanteessa? Moniko niistä paleltuu tulevan talven pakkasiin ilman lämmintä tilaa?

Meille jokainen yksilö on tärkeä. Flunssa on hoidettavissa ja tämäkin pentu on pirteä, leikkisä oma itsensä pärskimisen ja silmätulehduksen takana. Vaikka emme voi auttaa kaikkia apua tarvitsevia, voimme huolehtia mahdollisimman hyvin niistä, jotka vastaanotamme, tai sitten saatella heidät viimeiselle matkalle.

Sinäkin voit auttaa. Lähde tilapäiskodiksi, auta meitä eläinlääkärikustannuksissa tai valista ihmisiä kissojen leikkautuksesta ehkäistäksesi epätoivottuja pentuja. Yhdessä me voimme nostaa kissan arvon pohjamudista, se vaatii vain tahdonvoimaa!

Lähde tilapäiskodiksi 

Lahjoita: Danske Bank FI37 8000 1170 9224 06 (viite 1274 – Maalaiskissakeräys)
Rahankeräyslupa: 5680/6/2016, voimassa 01.04.2016-31.03.2021 Sisä-Suomen poliisilaitoksen toimialueella

Lahjoita Facebook-keräykseen

Lahjoita ruokaa tai tarvikkeita (mm. pentumärkäruokaa tarvitaan!): Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Liity kannatusjäseneksi tai auta PESUa yrityksesi kautta. Ota yhteyttä: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Viime vuonna kissojen eläinlääkärikustannuksiin yli 150 000 euroa

Kuvan pennut ovat osa populaatiota, josta on noudettu kahden viikon aikana 51 kissaa.

Jokainen näistä leikkautetaan, rokotetaan vähintään kerran, sirutetaan, FIV/FELV-testataan ja loishäädetään. Kissat saavat myös ulkoloishäädön väiveitä ja korvapunkkeja vastaan. Tämä tarkoittaa rahana yhdistyksellemme noin 13 000 euroa (keskiarvo n. 262 euroa/kissa).

Tämän lisäksi nämä surkeassa kunnossa olevat kissat ovat monesti akuuttia hammashoitoa tai erilaisten tulehdusten hoitoa vailla. Lihotuskuurillekin ne usein pääsevät. Osa kissoista on vielä tiineenä, joten määrä tulee vielä kasvamaan useammalla pentueella ja niillä kissolla, jotka vielä odottavat noutoa.

Mutta eipä ongelma ole ainoastaan populaatiokissojen. Myös ne terveet ja hyvinvoivat usein pääsevät hammaslääkäriin heti ensimmäiseksi, ellei niiltä löydy kilpirauhasen liikatoimintaa tai munuaisten vajaatoimintaa. Niillä hoidetaan myös pissatulehduksia, virtsakiteitä ja joskus jopa amputaatioita vanhojen vammojen vuoksi. Jotkut tarvitsevat lääkitystä diabetekseen ja osalle korvapunkit ovat olleet sisäkissana arkipäivää jo vuosien ajan.

Eutanasia, kun se joudutaan kissan parhaaksi valitsemaan, ei sekään ole ilmainen.

Viime vuonna kissojen eläinlääkärikustannuksiin upposi 156 412 euroa. Yhdistys pärjäsi juuri ja juuri nenä pinnan päällä. Kiitos teille, jotka autoitte silloin. Ja kiitos teille, jotka autatte nyt!

Tarina alkaa tienpenkalta. Perävalot vaan vilahtavat, kun kissanpentu jää keskelle ei mitään. Pentu on kuitenkin onnekas, sillä se nähdään ja löydetään, ennen kuin on liian myöhäistä.

Pesulle saapuessaan kissanpentu on noin kaksitoistaviikkoinen, kehitystason mukaan arvioiden. Koon mukaan se ei sitä olisi, sillä pentu on vakavasti alipainoinen, painoa on vain noin 800 grammaa. Se ei juuri jaksa maukua eikä seurustella, mutta ääntelee hiljaa: nääp, nääp. Linnunluista pikkuista täytyy silittää hellävaroen, selkänikamat törröttävät kuivan turkin alla. Vatsa kuitenkin pullottaa, ja syy siihen selviää pian.

Heti ensimmäisenä päivänään tilapäiskodissa pentu ripuloi ja oksentaa. Pennulla on tuotoksista päätellen runsaasti loisia, mutta pienen kunto on niin heikko, että sen pitäisi vahvistua ennen matokuuria. Näin alipainoisella pennulla ei ole varaa menettää nestettä, joten matka vie pian eläinlääkäriin nesteytykseen. Tilapäiskodissa kissa saa edelleen tukihoitoa ripuliin, lääkkeitä, nesteitä ja ruiskuruokaa, mutta ripuli jatkuu, ja kaikesta hoidosta sekä useasta ihonalaisesta nesteytyksestä huolimatta pennun kunto heikkenee päivä päivältä. Näyttää siltä, että loisia on niin paljon, että ne estävät ravinnon imeytymisen ja suolistokin alkaa olla siinä kunnossa, ettei hoito enää riitä.

Heikkokuntoisenakin pentu hakeutuu ihan ihmisen lähelle ja kehrää voimattomana kaulakuopassa. Se on jo kovasti kiintynyt hoitajaansa, joka tekee välillä ikäväntuntuisia juttuja, mutta muuten on sen tuki ja turva. Tilapäiskodin hoitaja taas ei uskalla vielä edes nimetä pentua, jonka selviäminen vaikuttaa epävarmalta.

Lääkärin kanssa neuvotellaan ja päätetään aloittaa hellävarainen matokuuri. Se on riski tässä tilanteessa, koska pentu on heikkokuntoinen. Vaihtoehdot ovat kuitenkin vähissä, koska näyttää kovasti siltä, että loiset ottavat pian voiton pienestä kissasta. Kaikista toiveista huolimatta käy niin kuin pelätään ja matokuuri romahduttaa pennun jo ennestään heiveröisen kunnon. Matka vie kiireesti eläinsairaalaan.

Sairaalassa lääkäri tutkii pikkuisen ja toteaa, että käsikopelollakin tuntee, että suoli on täynnä matomassaa. Suolitukoksen riski on suuri, eikä ennustetta selviämisestä voida antaa. Hoitaja ajaa kotiin tyhjän kopan kanssa ja pentu jää yöksi saamaan suonensisäisiä nesteitä ja antibiootteja.

  

Aamulla puhelin soi. Uutiset ovat hyviä! Matolääke on toiminut, ja pennusta on poistunut iso kasa matoja ja suonensisäinen nesteytys ja antibiootti on parantanut kuntoa niin hyvin, että ruokakin on alkanut ensimmäistä kertaa maistumaan. Pikkuinen saa hoitoa sairaalassa vielä iltaan asti, ja hoitaja pääsee hakemaan kirkassilmäisemmän pennun kotiin.

Nääp nääp, sanoo pentu tervehtiessään, ja hoitaja päättää, että nyt on aika antaa pikkuiselle nimi. Pennusta tulee Näpsä sen juttelun mukaan. Nääp, nääp, näps!

Nyt viimeinkin, kun tuo riskialtis madotus on saatu tehtyä, lähtee Näpsän kunto nousuun. Kaulakuopassa kehrätään hiljaa edelleen, mutta lelutkin alkavat saada lähipäivinä kyytiä. Näpsä jaksaa ensin leikkiä vain ihan pienen hetken kerrallaan, sitten yhä pidempään.

Kun ruoka maistuu ja madot ovat vähentyneet, alkaa painokin nousta hurjaa kyytiä ja untuvainen turkki vahvistua. Näpsästä alkaa tulla reipas kissanpentu.

Pieni pysyvä muisto menneisyydestä Näpsälle kuitenkin jää. Toisen takajalan varpaista olivat nivelsiteet vaurioituneet ennen kuin Näpsä tuli Pesulle. Ehkä se oli yrittänyt pitää kiinni entisestä elämästään kaikin kynsin, ennen kuin oli päätynyt tien reunaan. Varpaat ovat vahvistuneet ja parantuneet kivuttomiksi, mutta pikkuvarvas jää pysyvästi hiukan eripariseksi. Se ei kuitenkaan haittaa menoa tippaakaan.

Madotus jatkuu vielä viikkojen ajan, kun matolastia kevennetään vähän kerrallaan. Näpsä toipuu hienosti, eikä vatsaongelmista ole kohta jälkeäkään. Ja lopulta koittaa se selvästi kaivattu päivä, kun se pääsee tutustumaan tilapäiskodin toisiin kissoihin ja osaksi kissalaumaa, niin kuin pienen kissan kuuluukin. Näpsästä tulee heti porukan lellivauva, vaikka se osaa olla vähän riiviökin. Ja pentu nauttii pakollisen eristyksen jälkeen täysin siemauksin saamistaan pesuista ja kissaystävän kainalossa nukkumisesta.

Kun Näpsä on hoidettu täysin kuntoon ja steriloitu, alkaa loppuelämän kodin etsintä. Tämä on se hetki, jota hoitaja sekä odottaa, että vähän pelkääkin, koska kukapa ei kiintyisi kovasti tällaiseen pikkuiseen. Näpsä löytääkin pian hyvän kodin, jonne se pääsee prinsessan paikalle nuoren poikakissan kaveriksi. Kuulumiset uudesta kodista ovat olleet hyviä, ja uskomme, että Näpsän tulevaisuus on oikein mukava, juuri niin kuin se ansaitseekin. Ruokakuppi on täynnä ja ulkoelämän vaarat saavat jäädä sinne ulos, Näpsä pysyy turvassa sisällä rakastettuna lemmikkinä.

Näpsän tarina saa miettimään maatiaiskissan arvoa meillä Suomessa. Pentuja ja aikuisiakin päätyy tienposkille kuin roskia ja edelleenkin kissat vaihtuvat palstoilla kahvipaketteihin. Kukaan ei ehdota maatiaiskissaa kansalliseläimeksi, vaikka se on nimenomaan sitä. Maatiaiskissa on selviytynyt ihmisen rinnalla kovissa pakkasissa hiiripalkalla läpi vuosisatojen. Vaikka osa kissoista saa nykypäivänä hemmottelua ja turvallisen elämän, on monen elämä edelleen sitä samaa sinnittelyä, joka päättyy paljon ennen aikojaan.

Pesulla me pyrimme parantamaan kissojen asemaa vaikuttamalla asenteisiin ja monesti, yksi Näpsä kerrallaan. Sen sisaruksia me emme päässeet auttamaan, mutta Näpsän tyytyväinen nykyhetki antaa toivoa paremmasta tulevaisuudesta.

Teksti & kuvat: Riina Peuhu (tilapäiskoti)

LoukussaVuonna 2014 Pesun hoiviin tuli yhteensä 90 kissaa. Noin puolet niistä tuli viranomaisyhteistyön kautta ja loput suoraan omistajilta. Mieleenpainuvin näistä tapauksista oli kuitenkin 26 kissan lauma Pirkanmaan rajoilla: kissat olivat eläneet pääsääntöisesti ulkona, mutta niillä oli pääsy talouden lämmittämättömiin rakennuksiin. Suurin osa kissoista oli löytänyt pesän kylmältä vintiltä. Omistajan suurin huolenaihe oli, ettei kissoja vain lopetettaisi: ne olivat hänelle hyvin rakkaita. Se näkyi kissojen luonteessakin.

Kissalaumalle ominaisesti kissoilta löytyi jonkin verran kissaflunssaa ja alipainoa, mutta ne olivat olosuhteisiin nähdessä hyvässä kunnossa. Paikan päältä loukutettiin yhteensä 26 kissaa, joista 20 on tähän mennessä saanut oman kodin Pesu ry:n kautta. 

Syksy on usein vilkasta aikaa Pesu ry:n kissapuolella, mutta syksy 2014 oli huomattavasti vilkkaampi kuin edelliset vuodet. Noin puolet koko vuoden 2014 kissoista tuli lokakuu-joulukuu-välisenä aikana. 

Leikkauskampanjan kautta leikkautettiin 2 omistajilleen jäävää kissaa; loput yhdeksän kissaa tulivat viranomaisyhteistyön kautta Pesu ry:lle ja löysivät uudet kodit vuoden 2014 lopun ja vuoden 2015 alun aikana. Sterilaatiokustannukset kahdelle kissalle olivat yhteensä 290 €.

Yhteensä eläinlääkärikustannukset kissapuolen osalta olivat yli 17 000 euroa vuonna 2014. Alle puolet siitä katetaan kissojen luovutusmaksuilla. 

Chaplin

 

Chaplin tuli viranomaisyhteistyön kautta Pesu ry:lle kotia etsimään. Yhteensä samasta paikasta tuli Pesu ry:lle 8 kissaa: eläinlääkärin ollessa paikan päällä jouduttiin kissoista yhdeksäs jouduttiin lopettamaan kärsimysten välttämiseksi. Chaplinin silmä oli tullessa jo hyvin pahan näköinen ja 6-viikkoisen pennun tie veikin nopeasti lääkäriin. Toinen silmä piti Chaplinilta poistaa, ja vaativa leikkaus pelkästään maksoi yli 600 euroa. Kuusiviikkoinen pentu ei kuitenkaan ollut isosta operaatiosta moksiskaan ja toipui nopeasti ennalleen.

Pienellä herralla ei ollut mitään ongelmia tottua elämään yksisilmäisenä, ja tällä hetkellä se viettääkin kissan elämää uudessa kodissaan. Yhteensä Chaplinin silmän hoito- ja tarkistuskäyntien summaksi kertyi 974,55 €. Koska jokainen kissa myös sirutetaan, FIV- ja FELV-testataan, rokotetaan vähintään kerran sekä leikkautetaan, summa lähenteli Chaplinin kohdalla loppujen lopuksi yli tuhatta euroa.

Moni tästä kissapaikasta tullut sairastui pahaan herpesvirusinfektioon ja niitä hoidettiin oireiden vaatimalla hoidolla, kuten nesteytyksellä. Herpes on kissan virustauti eikä siihen ole lääkitystä. Tämän lisäksi osa sai antibiootit toissijaisten bakteeritulehdusten hoitoon. 

 

Riepu

blogi-2014-4371


Riepu kuului niihin epäonnekkaisiin, jotka ovat syntyneet puolivilliin kissalaumaan. Riepun onneksi kuitenkin koitui se, että ystävällinen, paikalla käynyt sielu päätyi ottaman sen hoteisiinsa omistajan luvalla. Sittemmin Riepu päätyi Pesulle: sillä oli erittäin paha herpesvirusinfektio sekä bakteerin aiheuttama silmätulehdus molemmissa silmissä. Turkista löytyi väiveitä ja korvapunkkeja putsailtiin korvista. Kaikesta huolimatta 3-viikkoinen, lähes sokea pentu oli erittäin pirteä ja leikkisä, ja kun yleiskunto saatiin nousuun, siitä kuoriutui maailman ihanin pentu.

Riepu kävi lääkärissä useita kertoja silmiensä vuoksi. Toinen silmä parantui täydellisesti, mutta toiseen jäi pysyvästi arpikudosta. Riepu näkee arpikudoksen läpi jonkin verran, lähinnä valoja ja varjoja, mutta se ei pientä tyttöä haitannut. Kun ulkoloiset saatiin häädettyä, pentu pääsi myös muiden kissojen pariin ja osoittautui varsinaiseksi rämäpääksi. 

Riepun ylimääräiset eläinlääkärikäynnit tulivat kustantamaan yhteensä 183,66 €. Riepu pääsi uuteen kotiin helmikuussa 2015.Arvoisa yleisö, kissasyksy on virallisesti saapunut! Meillä on tällä hetkellä lähes 80 koditonta kissaa hoivissamme.


Kissat ovat ehdottomasti suurimpia työllistäjiämme eläinsuojelun saralla. Tullessaan ne ovat monesti huonokuntoisia, täynnä ulko- ja sisäloisia kuten korvapunkkeja, väiveitä ja suolinkaisia, sekä niillä saattaa olla kissaflunssan oireita: silmätulehdusta, nuhaisuutta, kuumeilua ja vetämättömyyttä.

Noin seitsemän prosenttia meille tulleista kissoista kantaa kissan immuunikatovirusta FIV:iä, joka on vastaava kuin ihmisen HIV. Kissa voi elää pitkän ja hyvän elämän viruksesta huolimatta, mutta se on alttiimpi sairastumaan, kuin normaali virusta sairastamaton kissa. Virus tarttuu veri- ja limakalvokontaktissa, joten nämä kissat sijoitetaan vain ainoiksi kissoiksi, tai toisen FIV-positiivisen kissan kaveriksi.

Kaikista näistä rakkaista resupekoista saadaan kuitenkin ihan kunnon lemmikkikissoja ajalla ja kärsivällisyydellä tilapäiskodeissamme. Mutta eihän kissa pelkällä kiitoksella elä: pentueiden, kuten myös aikuisten hoitoon, menee satoja kiloja kissanruokaa ja -hiekkaa, sekä tuhansia ja taas tuhansia euroja eläinlääkärikulujen muodossa. Viime vuonna pelkästään kissojen eläinlääkärikuluihin meni yli 17 000 euroa, ja tänä vuonna kissamäärä on kesän jäljiltä tuplat viime vuoteen verrattuna!

Vetoammekin nyt teihin, jäsenet ja kannattajamme Pirkanmaalla: voisitko sinä lahjoittaa edes yhden kissanruokapurkin? Tai kissanhiekkasäkin? Jos on mahdollista, voisitko harkita lahjoittavasi muutamia kymppejä meille tulevien kissojen eläinlääkärikuluihin? Suurin tarve meillä on tällä hetkellä KISSOJEN MÄRKÄRUOASTA (varsinkin pennuille tarkoitetusta) sekä HIEKASTA. Kuivaruokaa meillä on varastolla jonkin verran, ja siitä lämmin kiitos kuuluu sponsorillemme PrimaCatille.

Kuluva kesä ja alkava alkusyksy on ollut viiteen vuoteen kissojen parissa pahin. Syitä on monia, mutta yksi painavimmista lienee yleinen taloustaantuma. Haluamme kuitenkin auttaa, ja antaa mahdollisuuden uuteen elämään mahdollisimman monille pienille ja isoille kissanaluille sekä aikuisille kissoille.

Ruoka- ja hiekkalahjoituksista ota yhteyttä Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., niin sovitaan miten lahjoitukset toimitetaan toimitilallemme ja käyttöön tilapäiskoteihimme. 
Rahallisesti voit auttaa tekemällä lahjoituksen tilillemme Sampo FI37 8000 1170 9224 06. Viitteellä 1274 rahat korvamerkitään kodittomien kissojen auttamiseen.

Rahankeräysluvan myöntäjä: Sisä-Suomen poliisilaitos / Sastamalan poliisiasema
Luvan numero: 5680/8/14
Toimeenpanoaika ja -alue: 1.4.2014 -31.3.2016 Sisä-Suomen poliisilaitoksen toimialue
Kerättävien varojen käyttötarkoitus Pesun kodittomien ja huostaanotettujen eläinten eläinlääkäri-, lääke-, ruoka-, tarvike- ja matkakuluihin Pirkanmaan alueella.

Auta meitä antamaan mahdollisuus. 
Päivitys 16.7.2014

Kesän 2014 aikana olemme saaneet jälleen useita yhteydenottoja maalaiskissalaumoista. Pyrimme auttamaan niiden kanssa resurssiemme mukaan - usein kuitenkaan kissoille ei valitettavasti löydy tilapäiskotipaikkoja. Maalaiskissoilla on usein monenmoisia sairauksia tai ulkoloisia, jolloin myös kissojen hoitaminen maksaa normaalia enemmän. Jonossa on tällä hetkellä useita kymmeniä vastaavia maalaiskissoja, joiden tarkka määrä ja terveydentila on vielä epäselvä.

Tavanomaisesti yhdessä laumassa on yli viisitoista kissaa, joskus lukema voi kohota jopa viiteenkymmeneen sekä pitkälti sen yli. Kissa voi kaksin-kolminkertaistaa lauman koon vuoden aikana, joten aikainen puuttuminen asiaan on tarpeellista! Paras populaatioiden ennaltaehkäisy on kissan leikkauttaminen; suosittelemme kissan leikkauttamista jo viiden kuukauden iässä; ennen tyttökissan ensimmäistä kiimaa.

Orpopennut

Orpopennut v. 2014Tämä kolmen pennun orpopentue löysi tiensä Pesun hoteisiin kesäkuussa 2014. Pennut olivat noin kolmiviikkoisia tullessaan ja olisivat vielä tarvinneet emoaan. Hoito aloitettiin pulloruokinnalla ja tätä kirjoitusta kirjoittaessa pennut maistelevat jo jonkin verran kiinteää märkäruokaa.

Myös sinä voit auttaa maalaiskissojen kanssa: lahjoita rahaa maalaiskissakeräys-viitenumerolla tai käy viemässä lähimpään lahjoituspisteeseen kissan märkäruokaa. Varsinkin pentumärkäruoasta on pulaa!

Orpopentu, v. 2014Lahjoita Pesun tilille 800011-7092240; käyttämällä viitettä 1274 lahjoitus ohjautuu juuri näiden kissojen auttamiseen. Kiitos osallistumisestasi eläinsuojelutyöhön!

 


 

Pesu on tapauskohtaisesti jo pidemmän aikaa ottanut hoitoonsa kodeissaan isoissa laumoissa eläneitä ja heikkoon kuntoon päässeitä eri-ikäisiä kissoja maalaisympäristöistä Pirkanmaalla. Monilla kissoilla on aikaisemman puutteellisen hoidon takia erilaisia loistartuntoja ja tulehduksia eikä niitä välttämättä ole rokotettu eikä leikattu. Kissat ovat myös saattaneet elää heikkoravinteisella ruoalla, joten sairauksien hoitamisen ohella annamme niille kunnollista ravintoa. Yhdistys myös leikkauttaa, siruttaa ja rokottaa kissat, ja yhteistyössä omistajien kanssa pyrkii löytämään kissojen tulevaisuuden kannalta parhaan mahdollisen ratkaisun.

Nyt tarvitsemme eläinten ystävien tukea näiden kissojen eläinlääkäri- ja ruokintakustannuksissa. Jäsenmaksuin ja lahjoituksin toimintansa rahoittavan yhdistyksen varoihin näiden kissojen hoitaminen lohkaisee melkoisen loven, joten sinun rahallinen tukesi olisi meille korvaamaton apu. Teethän lahjoituksen jo tänään! Pienikin summa on tärkeä.

Tilinumeromme lahjoituksille on FI37 8000 1170 9224 06. Käytä viitenumeroa 1274, jolloin lahjoituksesi ohjautuu juuri näiden kissojen auttamiseen. KIITOS!

Voit seurata, miten kissojen tilanne kehittyy sinunkin lahjoituksesi turvin – lisäämme sivuillemme päivityksiä sitä mukaa kun ehdimme.

Lue lisää maalaiskissojen auttamisesta »

Lue aiempien kampanjoiden etenemisestä »silmatera_1

Silmäterä-kissa eli ennen Pesulle tuloa maalla villinä, kissalaumassa. Omistaja antoi kissalle ruokaa ja kissa pääsi ulkoa sisäänkin. Silmäterän oikea silmä oli vioittunut. Silmä olisi saatu pelastettua, jos kissa olisi viety jo pentuna eläinlääkäriin, mutta hoidettavaksi hän ei päässyt.


silmatera_2

Silmänpoisto ei ollut ihan helpoimmasta päästä, koska silmä oli suurentunut ja limainen. Kipulääkkeen antaminen sujui toipumisajan vaivattomasti ja lelutkin alkoivat kiinnostaa jo heti leikkaiksen jälkeisenä päivänä.


silmatera_3

Silmäterän silmä on parantunut loistavasti ilman mitään ongelmia. Kissa on nyt myös steriloitu ja rokotettu. Vielä hetki, niin hän on valmis aloittamaan loppuelämänsä kodin etsinnän.

Silmäterän silmän poisto, sterilointi, lääkitys ja tikkien poisto yht. 535,45 €.


maalaiskissa_4

Yhdessä Silmäterän kanssa Pesun tilapäiskoteihin muuttaneet kissat ja kissanpennut kantoivat bakteeria nimeltä mykoplasma. Mykoplasmainfektion oireet ovat kissoilla nähtävissä mm. voimakkaana liman erityksenä, haju- ja makuaistin heikkenemisenä, mahdollisina silmätulehduksina, voimakkaana  hengenahdistuksena, pahana yskänä ja kuumeiluna.

Nämä kaikki kissat ovat olleet lääkekuureilla ja nyt paranemaan päin. Myös korvapunkit ovat kadonneet ja madotuksetkin ovat tehonneet sisäloisiin hyvin.

Näiden kissojen pelkät eläinlääkärikulut ovat olleet loka-marraskuussa  yht. 1412,13 €. Summassa ei ole mukana sisä-ja ulkoloishäätöjä eikä lääkkeitä.

Maalaiskissoja yhdistää yleensä se, että kissat elävät lähinnä ulkona laumassa ja saattavat olla hyvinkin villejä. Maalaiskissat ovat yleensä myös sairaita ja loisten vaivaamia. Kissoja ei ole leikattu, rokotettu tai muutenkaan hoidettu asianmukaisesti.

Pesulle tulee maalaiskissoja aika ajoin ja yleensä lukuisia kerralla. Kissojen pito ja hoitaminen terveeksi ei ole halpaa, mutta palkitsevaa. Jos haluat omalta osaltasi auttaa maalaiskissojen hoitokuluissa, niin voit tehdä lahjoituksen tilille 800011-70922406. Käytä viitettä 1274, jolloin lahjoitus ohjautuu juuri näiden kissojen auttamiseen.

Tähän mennessä on kissakampanjaviitteellä tullut Pesun tilille lahjoituksia marraskuussa 398,86 euroa ja joulukuussa 17.12.2010 mennessä 125 euroa.Pesulle tulee maalaiskissoja aika ajoin ja yleensä lukuisia kerralla.

Kissojen pito ja hoitaminen terveeksi ei ole halpaa.

Jos haluat omalta osaltasi auttaa maalaiskissojen hoitokuluissa, niin voit tehdä lahjoituksen avustustilillemme FI37 8000 1170 9224 06 (Danske Bank).

Käytä viitettä 1274, jolloin lahjoitus ohjautuu juuri näiden kissojen auttamiseen. Rahankeräysluvan tiedot.